SME-instrument

Bent u een innovatieve KMO? Bezig met baanbrekende en grensverleggende ideeën? Dan kunt u misschien financiële steun krijgen vanuit het SME-instrument. Dit onderdeel van het Horizon 2020-programma is specifiek afgestemd op ambitieuze en innovatieve KMO’s. U kunt in aanmerking komen voor subsidie of andere financiële en niet-financiële steun. Voor subsidieaanvragen zijn er verschillende deadlines gedurende het jaar. Wij helpen u graag uw innovatie tot een succes te maken. Neem gerust contact met ons op.

developing-projects

Doel van SME-instrument

De Europese Unie zoekt nadrukkelijk naar kmo’s die een actieve bijdrage willen leveren aan haar innovatiedoelen. Denk aan innovaties op gebieden als milieu, gezondheid en veiligheid. Daarom heeft de EU het innovatiegerichte Horizon 2020-programma voor kmo’s toegankelijk gemaakt via het SME-instrument. SME staat voor ‘small and medium-sized enterprises’. Het programma is speciaal bedoeld voor alle kmo’s die hun blik gericht hebben op Europa.

Voor wie is SME-instrument?

Het SME-instrument is specifiek opgesteld voor kmo’s. Samenwerking is niet verplicht. Afhankelijk van de fase waarin uw innovatie verkeert, kunt u een beroep doen op één van de drie fasen van het SME-instrument:

  • Fase 1: U krijgt een (vast) subsidiebedrag van 50.000 euro voor de eerste stappen in een innovatietraject. Denk aan een haalbaarheidsonderzoek, risicoanalyse of IP-strategie.
  • Fase 2: U ontvangt subsidie die kan oplopen tot 2,5 miljoen euro voor de stappen om het idee gereed te maken voor marktintroductie. Denk aan doorontwikkeling, testen, ontwikkeling van een proeflijn en opschaling.
  • Fase 3: U ontvangt financiële steun in de vorm van een lening, krediet of participatie voor de verdere commerciële uitrol.

Tijdens deze fases kunt u aanvullende ondersteuning krijgen om uw innovatie tot een commercieel succes te maken. Denk onder meer aan netwerken en coaching.

SME-instrument: ondersteuning aanvragen

Bent u geïnteresseerd in ondersteuning vanuit het SME-instrument? Onze SME-experts adviseren u graag over de beste strategie. Neem gerust contact met ons op.