Toekenning van VLAIO-innovatiesteun voor nieuw R&D-project bij Vandersanden

Vandersanden Steenfabrieken in Bilzen zal de komende jaren haar duurzaamheidsambities verder kracht bijzetten. Hiervoor wordt een nieuw R&D-project opgestart, met als doel de ontwikkeling van een volledig nieuw productieproces voor steenstrips, waardoor de ecologische impact van deze producten sterk wordt verlaagd.

Vandersanden is het grootste baksteen producerende familiebedrijf in Europa en is al meer dan 95 jaar gedreven door innovatie, duurzaamheid en vakmanschap. Steenstrips zijn ‘dunne’ gevelstenen die tegen een muur verlijmd worden en zo de buitenmuur van een gebouw het uitzicht geven van een klassieke bakstenen muur. Tot op heden werden deze producten gemaakt via een energie-intensief bak- en droogproces. Het nieuwe proces moet toelaten om op een veel duurzamere manier deze steenstrips te maken, dit met minder materiaal, energieverbruik en uitstoot van broeikasgassen. Bovendien zullen de steenstrips 100% recycleerbaar zijn en biedt het proces een grote flexibiliteit om verschillende kleuren, vormen en texturen te maken.

Een succesvolle ontwikkeling van het nieuwe proces zal resulteren in een grootschalige investering in een nieuwe productievestiging in Lanklaar met bijbehorende creatie van extra arbeidsplaatsen.

Gezien de technische, maatschappelijke en economische meerwaarde van het project heeft de Vlaamse regering steun toegekend onder de vorm van een innovatiesubsidie. Dit geeft Vandersanden de nodige ademruimte om de ontwikkelingsactiviteiten te kunnen uitvoeren en nieuwe kennis op te bouwen.

Jan Grobet, Senior Project Manager bij Vandersanden, deed een beroep op PNO Innovation om de onderneming te begeleiden in haar subsidietraject bij het Vlaams Agentschap Innoveren en Ondernemen.

Vermits Vandersanden duidelijkheid wou krijgen over een mogelijke financiële steun vanuit Vlaanderen en hierdoor meer en diepgaander onderzoek te kunnen uitvoeren in de verschillende processtappen en de onderlinge relaties hierin grondiger te kunnen bestuderen, hebben wij gekozen voor PNO als partner. Op zeer korte tijd werd een aanvraagdossier voor ontwikkelingsproject klaargemaakt dat integraal werd goedgekeurd. Hierdoor zal de innovatiefase van dit project beter uitgewerkt worden en zullen bepaalde KPI’s in de productiefase een hogere slaagkans krijgen.