Vandersanden: Het mooiste maak je samen

Duurzaamheid én innovatie behoren tot de absolute kernwaarden van Vandersanden, een familiebedrijf dat is uitgegroeid tot één van de grootste baksteen-producerende familiebedrijven in Europa met ruim 850 medewerkers in 5 landen. Duurzaamheid vertaalt zich bij Vandersanden onder andere in maximaal (her)gebruik van duurzame materialen, energiebesparing, energietransitie en oplossingen die de impact op onze omgeving beperken.

Binnen de sector neemt Vandersanden het voortouw op deze punten door sterk in te zetten op duurzaamheid en innovatie in alle facetten van hun activiteiten, waaronder product- en procesontwikkelingen, nieuwe business modellen en efficiënte supply chain. Om extra inspanningen te kunnen leveren en een voorsprong te nemen op de concurrentie, wordt op regelmatige basis beroep gedaan op subsidies ter ondersteuning van projecten die grotendeels met eigen middelen gefinancierd worden. Recente voorbeelden van projecten waarvoor subsidies werden toegezegd zijn:

  • Ontwikkeling van CO2-arme tot CO2-neutrale bakstenen: Vandersanden schakelde als eerste steenfabrikant over naar de productie van ECO-baksteenstrips. Dat zijn steenstrips van 1,8 cm, waarvoor 70% minder grondstoffen en 50% minder energie nodig is. Een vervolgtraject dat nog in de onderzoeks- en ontwikkelingsfase zit, is het bakken van deze steenstrips in een energiezuinige roller-oven, wat het energieverbruik nog eens met 70% zal doen dalen.
  • Ontwikkeling van CO2-negatieve bakstenen: Vandersanden is momenteel grote stappen aan het zetten in de ontwikkeling en productie van stenen die tijdens het productieproces geen CO2 uitstoten, maar – integendeel – CO2 opnemen. Daarnaast is 80% van de grondstoffen die worden gebruikt afkomstig uit de reststromen van de staalindustrie. Hiermee wordt tevens een eerste stap gezet naar “circulaire” economie.
  • Ontwikkeling van RoboBrick®: Dit is een op-maat-gemaakte totaaloplossing voor de industriële bouwer die geautomatiseerd steen- en hoekstrips verlijmt op verschillende ondergronden zoals houtskelet, staalbouw, beton of isolatie. RoboBrick® kan volledig worden geïntegreerd in nieuwe en bestaande productielijnen met een capaciteit en snelheid die optimaal is afgestemd met de bedrijfseisen. Hierdoor zijn er bovendien tot 60% minder grondstoffen en energie nodig. Het systeem omvat aangepaste steenstripverpakking en tweecomponentenlijn, BrickDesigner-software en een tracing- en monitoringsysteem.

De projecten resulteren in een belangrijke technische, maatschappelijke en economische meerwaarde voor de onderneming en voor de sector. Dankzij de verkregen steun zal Vandersanden sneller de duurzaamheidsdoelstellingen bereiken en wordt er sneller en beter nieuwe kennis opgedaan.

PNO Innovation is sinds enkele jaren vaste partner voor subsidie dienstverlening in België. Een samenwerking die heeft geleid tot een substantiële verhoging van subsidies waarvan gebruik gemaakt wordt. Als expert in innovatie- en subsidieadvies kijkt PNO Innovation samen met de klant op een continue manier naar de doelstellingen en hoe subsidies hiertoe kunnen bijdragen. De begeleiding stopt niet bij de aanvraag, maar ook bij de uitvoering van het project staan PNO medewerkers klaar om te ondersteunen bij de administratieve en rapportage verplichtingen. Sinds de samenwerking wordt er bewuster, sneller en beter omgegaan met subsidies waardoor de effectiviteit én efficiëntie verhoogt.

Tijs Mebis, Head of Finance and Administration bij Vandersanden, werkte al voor verschillende projecten samen met PNO Innovation. “Naast duurzaamheid en innovatie zijn integriteit en een proactieve houding zeer belangrijk voor ons. Ook dit vinden we terug bij PNO, waardoor PNO voor ons een zeer gewaardeerde partner is.”