H2020 FARMŸNG: 1e EU Flagship project gewonnen door een Franse start-up voor € 20 miljoen

Als onderdeel van het Europese H2020 Bio-Based Economy (BBI JU) -programma won het FARMŸNG-project de oproep voor de bouw van een alternatieve eiwitten-bioraffinaderij.

ŸNSECT, een start-up die gespecialiseerd is in de productie van natuurlijke insectenproteïnen, ontwikkelt samen met de partners in dit project de technologie om te komen tot een industriële productie van voedingsbronnen bestaande uit TENEBRIO MOLITOR-insecten.

PNO Consultants heeft de volledige aanvraag voor de BBI F2-oproep opgesteld en is nu partner in het project als verantwoordelijke voor de verspreiding en exploitatie van de resultaten.

Een Franse, Europese, en wereldpremière

Ÿnsect is het eerste Franse bedrijf dat een project binnenhaalt dat op deze schaal door Europa wordt ondersteund. Maar het is ook de eerste keer dat de Europese Commissie en de BBI JU een start-up in deze mate financieren om een ​​industrieel project te lanceren.

Het doel van Ÿnsect is om deze insecten te verwerken tot een essentiële grondstof voor het voederen van landbouwhuisdieren en huisdieren, wat past binnen de context van de groeiende, wereldwijde vraag naar eiwitten.

Het Bio-Based Industries Programma (BBI JU) is een publiek-private samenwerking tussen de EU en het Bio-based Industries Consortium (BIC) onder het Europese onderzoeks- en innovatieprogramma Horizon 2020. Het programma heeft tot doel heeft om meer te investeren in de ontwikkeling van een duurzame biologische industriële sector in Europa, door demonstratieprojecten (Demo) en vlaggenschipacties (Flagship) te ondersteunen.

Met ongeveer twintig Europese partners is het FARMŸNG-project gericht op de realisatie van een bioraffinaderij op industriële schaal om 3 soorten co-producten te produceren: eiwitmeel, olie en meststoffen. Met het beoogde productieniveau van 1500 ton per maand wordt FARMŸNG de eerste industriële insecten-bioraffinaderij ter wereld!

PNO Consultants, een projectpartner ter ondersteuning van innovatie

Als Europese marktleider op vlak van adviesdiensten voor innovatie was PNO Consultants betrokken bij het opzetten van het project en het opzetten van het consortium. PNO Consultants blijft haar innovatie-expertise gedurende het project toepassen als partner inzake:

  • Projectbestuur
  • Het uitvoeren van een stakeholderanalyse
  • De Verspreiding van resultaten
  • Exploitatie van resultaten en businessplan

Vind alle informatie over het FARMŸNG-project op de CORDIS-pagina.