Horizon Europe

Horizon Europe is een ambitieus onderzoeks- en innovatieprogramma van de Europese Unie. Het programma ging van start in 2021 en loopt tot en met 2027.

Horizon Europe is een ambitieus financieringsprogramma voor onderzoek en innovatie. De belangrijkste doelstellingen zijn:

  • het versterken van de wetenschap en technologie in de EU dankzij meer investeringen in hooggekwalificeerde mensen en baanbrekend onderzoek
  • het bevorderen van het het industriële concurrentievermogen van de EU en haar innovatieprestaties
  • het verwezenlijken van de strategische prioriteiten van de EU, zoals het Klimaatakkoord van Parijs, en het aanpakken van mondiale uitdagingen die de kwaliteit van ons dagelijks leven beïnvloeden

De drie pijlers van Horizon Europe

Het nieuwe programma wordt uitgevoerd via drie pijlers:

1. Excellent Science

Ondersteunt grensverleggende onderzoeksprojecten die door de onderzoekers zelf worden gedefinieerd en aangestuurd via de European Research Council (ERC). Daarnaast financiert het beurzen en uitwisselingen voor onderzoekers via Marie Skłodowska-Curie Acties (MSCA), en investeert het in onderzoeksinfrastructuren.

2. Global Challenges and European Industrial Competitiveness

Ondersteunt rechtstreeks onderzoek in verband met maatschappelijke uitdagingen, versterkt de technologische en industriële capaciteiten en stelt EU-brede missies vast met ambitieuze doelstellingen om een aantal van onze grootste problemen aan te pakken. Het omvat ook activiteiten van het Joint Research Centre dat EU- en nationale beleidsmakers ondersteunt met onafhankelijk wetenschappelijk bewijs en technische ondersteuning.

3. Innovative Europe

Via de European Innovation Council (EIC) wil Europa een koploper worden op het gebied van marktcreërende innovaties. Verder ondersteunt deze pijler de ontwikkeling van Europese innovatie-ecosystemen en versterkt het European Institute for Innovation and Technologie (EIT).

Meer weten?

Op zoek naar ondersteuning bij het identificeren van de meest geschikte projectoproep of het opstellen van een competitief projectvoorstel, neem dan contact op met onze experts!

Download het Horizon Europe magazine

Wilt u uw innovatiestrategie een boost geven met behulp van Horizon Europe? Download het (Engelstalige) online magazine van de PNO Group voor unieke inzichten, tools en informatie over dit programma!