LIFE Programme

 

Werkt u aan projecten die het klimaat en milieu ten goede komen? Dan komt u misschien in aanmerking voor een subsidie binnen het EU LIFE-programma. Hierin stelt de Europese Unie 3,4 miljard euro beschikbaar over de periode 2014 – 2020. Bedrijven, publieke organisatie en NGO’s kunnen aantrekkelijke subsidies krijgen voor demonstratie- en pilotprojecten. De LIFE subsidie is opgedeeld in twee subprogramma’s: LIFE Environment en LIFE Climate action. Voor de LIFE-subsidieoproep voor 2020 is ruim 400 miljoen euro beschikbaar.

LIFE Environment: voor wie is het?

Binnen het onderdeel LIFE Environment – qua budget verreweg het grootste onderdeel – is ruimte voor projecten op gebieden als:

  • milieu- en grondstoffenbesparing
  • behoud van natuur en biodoversiteit
  • bewustwording en verspreiding

Projecten kunnen uiteenlopen van:

  • best-practice-projecten, waarbij een bewezen methode verder wordt ontwikkeld
  • demonstratie- en pilotprojecten waarbij nieuwe methoden en benaderingen verder worden getest en ontwikkeld
  • communicatieprojecten, die bijvoorbeeld zijn bedoeld voor bewustwording

LIFE subsidie Environment aanvragen

Aanvragen voor LIFE Environment bestaan uit twee fasen.

  1. De eerste fase bestaat uit een ‘concept note’ waarbij u in feite het hele project duidelijk en overtuigend in tien pagina’s moet aanbieden. Aanvragers konden hun conceptbeschrijvingen voor ‘traditionele’ projecten indienen tot en met 14 juli of 16 juli 2020 (afhankelijk van het type project).
  2. Aanvragers kunnen hun volledige aanvragen (na voorselectie) indienen van november 2020 tot medio februari 2021. De EU nodigt alleen de beste concept notes uit voor het indienen van een volledige uitgebreide aanvraag.

Wilt u weten hoe u een succesvolle concept note schrijft? Download de gratis whitepaper “A LIFE’s Guide to Grant Success 2018 – 2020”.

LIFE Climate action: voor wie is het?

Ook het subprogramma Climate action bestaat uit meerdere onderdelen, zoals projecten op het gebied van het afremmen van of aanpassen aan klimaatverandering. Ook hier geldt dat u voor diverse typen projecten subsidie kunt aanvragen.

LIFE subsidie Climate action aanvragen

De aanvraagprocedure bij LIFE Climate action bestaat uit één fase: de volledige uitgebreide fase. Omdat het subsidiebudget hier aanmerkelijk kleiner is, speelt ook hier onderlinge concurrentie een rol bij het aanvragen. In alle gevallen is een ‘excellente aanvraag’ dus de kortste route naar LIFE-subsidiesucces. Voor LIFE Climate Action konden aanvragers volledige aanvragen voor ‘traditionele’ projecten indienen tot en met 6 oktober 2020.

Expertview nodig op uw klimaat- en milieu-ideeën?

Heeft u (ideeën voor) projecten op het gebied van klimaat of milieu? Neem dan contact op voor een vrijblijvend gesprek met een van onze LIFE subsidie-experts!