Openstaande oproep ICON-projecten rond Artificiële Intelligentie


Met deze oproepen voor ICON of ‘Interdisciplinair Coöperatief Onderzoek’ wilt de overheid Vlaamse bedrijven en onderzoeksorganisaties stimuleren om samen onderzoek te verrichten naar bepaalde thematische topics zoals in dit geval Artificiële Intelligentie (AI).

Bij deze oproep gaat de voorkeur uit naar projecten die direct gelinkt zijn met de grote uitdagingen gestipuleerd in het onderzoeksprogramma AI Vlaanderen, en zo een grote meerwaarde voor Vlaanderen realiseren. Zoals bijvoorbeeld projecten rond:

  • data science – hybrid, automated, trusted, and actionable / help to make complex decisions
  • real-time & energy efficient AI / extract and process information at the edge
  • multi-actor collaborative AI / interact autonomously with other decision-making entities
  • human-like AI / communicate and collaborate seamlessly with humans

ICON projecten doelen op vraaggedreven, coöperatief onderzoek waar multidisciplinaire onderzoeksteams van wetenschappers, industriepartners en/of social-profit organisaties samenwerken om innovatieve oplossingen te ontwikkelen die daarna hun weg vinden in het marktaanbod van de deelnemende partners. Het gaat hierbij om een daadwerkelijke samenwerking waarbij de meerwaarde van het samenwerkingsverband duidelijk gemaakt wordt door synergie tussen de verschillende projectdelen. Contractonderzoek en het verrichten van onderzoeksdiensten komen daarom niet in aanmerking.

ICON projecten bestaan steeds uit een onderzoeksdeel (onderzoeksorganisatie) en een bedrijfsdeel (onderneming(en)). Voor elk ingediend ICON project moet de verhouding tussen bedrijfsdeel en onderzoeksdeel minstens 60/40 bedragen bij indiening (ratio gebaseerd op de aanvaarde begroting). Het onderzoeksdeel betreft vernieuwend (strategisch basis)onderzoek dat in geval van wetenschappelijk succes vooruitzichten biedt voor latere economische toepassingen. Het onderzoeksdeel wordt gefinancierd aan 100%. Het bedrijfsdeel volgt de richtlijnen uitgestippeld voor reguliere bedrijfssteun (VLAIO onderzoeks- en ontwikkelingsprojecten) en wordt gefinancierd aan een maximum steunpercentage van 50%.

De thematische oproep voor ICON projecten rond Artificiële Intelligentie loopt nog tot 7 juli 2020 (12h).

Meer weten?

Wilt u meer weten over ICON projecten of heeft u er vragen over? Neem dan contact op via ons formulier of bel naar +32 2 613 31 10.