Verdubbeling van het EU onderzoeksbudget tegen 2021?

Het verslag van de onafhankelijke ‘High Level Group’ over het maximaliseren van de impact van de EU Onderzoek en Innovatieprogramma’s, voorgesteld op 3 juli, is al weken hét gespreksonderwerp in Brussel. En met reden. Naast een brede range van nieuwe ideeën, is er één idee in het bijzonder dat uitspringt, namelijk het verdubbelen van het EU onderzoeksbudget in 2021. Volgens de High Level Group is dit de enige manier voor Europa om bij te benen met de VS, China, Zuid-Korea en Japan.

Het verdubbelen van het budget moet ook helpen om de lage slaagkansen van de huidige programma’s te verbeteren. De opvolger van het H2020 programma moet een slaagkans verzekeren van 15-20 %, wat ook bij de voorganger van H2020 (FP7) het geval was. Steun moet voorzien worden voor minstens 30 % van de sterke aanvragen van hoge kwaliteit, volgens het verslag.

Het verslag zal gebruikt worden als hefboom bij onderhandelingen binnen en buiten de Commissie voor de opvolger van H2020, en het algemene lange termijn budgetplan van de EU dat onderhandeld zal worden de komende 2 jaar.

PNO volgt de onderhandelingen en discussies de komende jaren mee op en houdt u verder op de hoogte van relevante ontwikkelingen.