Nieuwe regionale steunkaart Vlaanderen 2022-2027

De Vlaamse regering heeft een voorstel voor een nieuwe regionale steunkaart voor de periode 2022-2027 goedgekeurd. Dit voorstel moet wel nog door de Europese Commissie worden aanvaard. Het zou gaan om 25 gemeenten: 19 gemeenten in Limburg, 3 in West-Vlaanderen en 3 in Oost-Vlaanderen. Binnen deze regio’s zou dus opnieuw investeringssteun aan grote bedrijven gegeven kunnen worden.

Binnen Vlaanderen kunnen kmo’s zowel opleidingssteun als investeringssteun krijgen. Grote onderneming kunnen enkel investeringssteun krijgen indien ze binnen een ‘regionale steunzone’ vallen, aangegeven in een regionale steunkaart. Elke EU-lidstaat moet om de zes jaar dergelijke steunkaart afbakenen en voor goedkeuring aan de Europese Commissie voorleggen.

Binnen de vorige steunkaart (periode 2014-2020) ging het om 115 Waalse, 4 Brusselse en 38 Vlaamse gemeentes. Voor de periode 2022-2027 wordt de steunkaart in België kleiner (25,83% van de bevolking vs. 29,95% bij de vorige steunkaart). Na overleg met de andere gewesten mag Vlaanderen hiervan 6% opnemen. De Vlaamse regering heeft nu, op initiatief van Vlaams minister van Economie Hilde Crevits, een voorstel voor een nieuwe regionale steunkaart opgemaakt.

Om de gemeenten te bepalen werden verschillende criteria gehanteerd, waaronder het aantal werkzoekenden en de bruto toegevoegde waarde in vergelijking met het Vlaams gemiddelde, en de beschikbaarheid van bedrijventerreinen. Verder moesten de arrondissementen of provincies voldoen aan de EU-voorwaarden en moest het gaan over aansluitende gebieden met minstens 100.000 inwoners. Zo werden volgende 25 gemeenten geselecteerd:

  • Gemeentes in Limburg: Bilzen, Heers, Hoeselt, Lanaken, Maasmechelen, Tongeren, Dilsen-Stokkem, Hechtel-Eksel, Houthalen-Helchteren, Lommel, Oudsbergen, Pelt, Beringen, Genk, Ham, Leopoldsburg, Lummen, Tessenderlo, Zutendaal
  • Gemeentes in Oost-Vlaanderen: Ronse, Geraardsbergen, Ninove
  • Gemeentes in West-Vlaanderen: Middelkerke, Oostende, Diksmuide

De regionale steunkaart is belangrijk om te weten binnen welke gemeenten investeringssteun aan grote bedrijven gegeven kan worden. Bedrijven die in aanmerking willen komen moeten wel voldoen aan de nieuwe voorwaarden voor Strategische Transformatiesteun. De steunkaart is ook belangrijk voor het verkrijgen van fiscale steun in het kader van ontwrichte zones.

Wil u meer weten? Neem vrijblijvend contact op voor meer info.